Bergvärme – så fungerar det

Bergvärme – så fungerar det

Långt nere i marken lagras solvärme, alltså värme som kommer direkt från solen. För att kunna använda bergvärme behöver man komma ner till källan, vilket man gör genom att borra ett djup hål rakt ner i berget, cirka 100 – 200 meter. Väl nere sänker man ner en särskild cirkulerande vätska som vilken den kommer i kontakt med bergvärme värms upp. När vätskan blivit uppvärmd pumpas den återigen upp till ytan igen och in i huset. Genom en särskild kompressorteknik utvinns bergvärmen. Proceduren återupprepas igen då vätskan återigen åker ner i bergvärmen för att bli uppvärmd på nytt.

Bergvärme fördelaktigt i Sverige

Bergvärme har länge varit populärt i Sverige och det finns en anledning till det. Berggrunden i Sverige består nämligen till stor del av urberg, vilket är en bergart äldre än 542 miljoner år. Det handlar främst om bergarter som granit, gnejser och grönsten. Urberg är otroligt bra när man vill gräva efter bergvärme, därav anledningen till varför så många i Sverige använder sig av just den här energikällan. Därtill finns det såklart många andra fördelar med bergvärme, som exempelvis:

  • Man kan göra upp till 80 % i energibesparingar genom att byta till bergvärme.
  • Bergvärme tar inte särskilt stort utrymme på tomten.
  • Bergvärme är ett miljövänligt alternativ då energin är förnyelsebar.

Något många funderar över är om det är värt att investera i bergvärme. Man ska inte sticka under stolen med att alternativet är ett av de mest kostsamma. En installation kan kosta upp mot 250 000 kronor, beroende på värmebehovet som hushållet har och hur berggrunden och jorddjupet ser ut. Men faktum är att i stort sett alla som investerar i bergvärme med åren kommer att spara in hela summan de investerat. Jämför man med direktverkande el kommer man enkelt kunna göra besparingar på upp till 80 %. Generellt brukar man säga att en investering av bergvärme har betalat tillbaka inom tio år, därefter kan du börja göra stora energibesparingar.

Så hur länge håller en bra värmepump?

Satsar du på en kvalitativ och modern bergvärmepump har den en livslängd på cirka 20 till 30 år. Därtill har kollektorslangen som förs ner i borrhålet en livslängd på närmare 50 år. Med andra ord får man i stort sett alltid tillbaka sin investering och mer därtill.

webmaster

Kommentarer inaktiverade.