4 olika användningsområden för ett attefallshus

4 olika användningsområden för ett attefallshus

Attefallshus är en populär typ av tillbyggnad som kan göras på den egna tomten och trots den ganska nätta till storleken finns många användningsområden. Dessa 30 kvadratmeter kan till exempel utgöra en perfekt yta för förvaring av prylar, som gästhus för långväga gäster eller varför inte som permanentboende?

Attefallshus som förråd

Sedan 2020 får attefallshus vara 30 kvm stora – en yta som rymmer väldigt mycket förvaring. En ”attefallare” kan med andra ord bli ett perfekt förråd genom att inreda det med hyllor och andra smarta förvarningssystem. Perfekt för den som har ont om förevaringmöjligheter i bostadshuset och som har behov av mer plats för prylar.

Gästhus

Ett attefallshus fungerar även perfekt som gästhus – trots den lilla ytan går det att inreda smart för att till exempel få plats med många sängar. För långväga gäster som ska stanna på besök ett tag kan det dessutom vara skönt med ett eget krypin. Ett attefallshus inrett som ett gästhus är dessutom perfekt när tonårsbarnen har kompisar på besök – dom får en egen yta att ”hänga” på utan att störa resten av familjen.

Permanentbostad

Det finns även dom som använder attefallshus som permanentbostad och trots den lilla ytan för det plats mer än man kan tro. ”Compact living” är ett begrepp som passar in och ett miniatyrhus kan jämföras med mindre enrumslägenhet.

För kunna bo i ett attefallshus permanent finns dock vissa krav på byggnadens utförande och standard, det ska bland annat finnas:

  • Utrymme för matlagning och personlig hygien
  • Vissa förvaringsmöjligheter
  • Tillgänglighet för rörelsehindrade personer

Kanske kan det verka svårt att få plats med allt detta på den något begränsade ytan men genom smart planering är det mesta möjligt. Ett loft kan till exempel vara en bra idé för att optimera ytan – vilket kan användas antingen som sovdel eller till förvaring.

Ett tips är att leta efter inspiration på nätet, för att se vilka lösningar som andra har valt för att göra huset och dess yta så effektivt som möjligt.

Sommarstuga

En del väljer även att uppföra attefallshus som sommarstuga och då kan det finnas vissa undantag för dom ovan nämnda kraven. Återigen kan den begränsade ytan bli väldigt användbar om den bara planeras ordentligt i förväg och dessutom kan ett litet hus kännas extra mysigt att spendera ledigheten i.

Ann-Mari Axelsson

Kommentarer inaktiverade.