Det finns många frågor som kan vara engagerande och leda till heta debatter i en bostadsrättsförening. Det är dock få av dessa frågor som kan vara lika heta potatisar som ett föreslaget stambyte. Så fort det nämns att stammarna i fastigheten ska bytas kan vissa potentiella köpare av lägenheter få kalla fötter och backa undan. Faktum är att till och med vissa befintliga medlemmar kan vilja sälja sina lägenheter och flytta ut. Men vad innebär detta arbete egentligen och vad kan hända om man försöker skjuta upp underhållet?
Vad innebär det egentligen att byta stammarna i en fastighet?
Till att börja med bör vi gå igenom lite kortfattat vad det egentligen innebär att byta stammarna i en fastighet. Detta är trots allt ett beslut som brukar kunna vara allt annat än populärt bland medlemmarna i föreningen. Anledningen till detta är helt enkelt att arbetet kan orsaka vissa olägenheter och störningar i samband med att åtgärden utförs. Till exempel kan det förekomma en hel del oljud och byggdamm. Dessutom kan tillgången till avlopp och vatten vara obefintlig under den tid som arbetet pågår.
Det är helt enkelt nödvändigt att utföra ett stambyte i fastigheten mellan varven. Generellt sett brukar man säga att detta behöver göras ungefär var 50:e år. Det kan dock röra sig om att det går allt mellan 40-60 år mellan gångerna. I vissa fall kan det dock behöva göras tidigare än så på grund av att rören är slitna eller trasiga.
Men vad händer då om man försöker skjuta på underhållet alltför länge?
Vad händer om man försöker skjuta upp ett stambyte för länge?
När det kommer till vad som händer om man skjuter upp ett stambyte gäller följande:
- Vissa personer kan vilja skjuta upp bytet av stammarna med förklaringen att rören inte läcker.
- När vattenskadorna väl uppstår är detta dock ett tecken på att man har väntat alltför länge med att byta ut stammarna.
- Det kostar ofta betydligt mer pengar att behöva finansiera reparationer till följd av omfattande vattenskador än vad det kostar att byta ut stammarna.