Stambyte eller relining – vad ska man välja?

Stambyte eller relining – vad ska man välja?

Dom så kallade stammarna i en byggnad utgörs av rör och ledningar bland annat för avlopp och vatten. Det är ett stort system som slits med åren och förr eller senare kommer dom att behöva bytas. På senare år pratas det dock mycket om ett alternativ – relining. Men vad ska man egentligen välja, stambyte eller relining och vad är det som avgör vilket som är bäst?

Stambyte eller relining – vad är skillnaden?

Som tidigare nämnt är det så gott som omöjligt att komma ifrån ett stambyte helt och hållet. Förr eller senare kommer det behöva göras och då väntar ett stort och omfattande arbete. Ett stambyte innebär att alla rör och ledningar helt enkelt byts ut.

Det i sin tur betyder att golv och ibland även väggar måste brytas upp både i badrum, kök och eventuell tvättstuga. När dom gamla stammarna har avlägsnats så monteras nya och chansen att man inte behöver tänka på det mer under sin livstid är stor. Relining är något helt annat – man skulle kunna säga att det är en form av renovering av dom befintliga stammarna. Ordet ”reline” är engelska och översatt till svenska blir det ”fodra om”. Man behöver alltså inte bryta upp golv och riva ut rör och ledningar utan man behandlar dom istället på insidan. Det finns flera olika metoder att göra det på men kort och gott kan man säga att man lägger en ny och fräsch yta. Resultatet håller i åtminstone 25 år och på så vis kan man skjuta upp stambytet om rör och ledningar är relativt hela och fräscha.

Det finns några riktigt bra fördelar med relining:

  • Det är billigare
  • Det tar inte lika lång tid
  • Man behöver inte bo på en byggarbetsplats i flera veckor

Ålder och skick avgör

Så vad ska man egentligen välja – stambyte eller relining? Dom två största faktorerna som avgör är vilket ålder och skick det är på dom befintliga stammarna. Var det 50 år sedan dom byttes senast och skicket dessutom är väldigt dåligt är stambyte helt klart ett bättre val.

För att säkert veta vilket alternativ som är bäst i det aktuella fallet bör man kontakta en fackman för besiktning av stammarna. Denne kan ge ett utlåtande utifrån både ålder och skick och utifrån det kan man sedan avgöra vilket val som passar bäst.

Stambyte eller relining – Allt beror på förutsättningarna.

webmaster

Kommentarer inaktiverade.