Ett attefallshus ger dig möjlighet att tjäna en hyresinkomst

Ett attefallshus ger dig möjlighet att tjäna en hyresinkomst

Är du intresserad av att hyra ut ditt Attefallshus? Detta blir förmodligen än mer intressant för många svenska fastighetsägare när dessa små byggnader framöver byter namn till Bolundare. Då ökas nämligen boendeytan till 30 kvadratmeter och du kan med fördel välja att hyra ut denna lilla bostad för att tjäna en hyresinkomst.

Men det är naturligtvis inte helt okomplicerat att plötsligt bli hyresvärd över en natt. Läs mer om vad du bör tänka på nedan!

Ingen fastighetsskatt 15 första åren men tänk på drift, underhåll och ränta

Du behöver betala fastighetsskatt för ett Attefallshus men inte under de 15 första åren från uppförandet av byggnaden. Detta då det finns ett undantag för nybyggda småhus som gäller under denna tidsperiod. Därmed behöver du inte oroa dig för att behöva betala en skatt utifrån värdet på fastigheten.

När du hyr ut det lilla huset behöver du dock skatta på hyresintäkterna. Därför bör du ta med detta i beräkningen när du räknar ut vilken månadskostnad du ska ta vid en eventuell uthyrning. När du gör detta bör du även räkna med att underhåll, drift och ränta går på någonstans mellan 1 500 och 2 000 kronor, mellan tummen och pekfingret.

Så mycket kan du ta i hyra när du hyr ut ditt Attefallshus

Det finns många saker att tänka på när du vill hyra ut din Attefallare. Du får till exempel heller ta ut vilken hyra du vill när du hyr ut den lilla bostaden på din tomt. Generellt sett kan du räkna med att kunna ta ut en månadshyra i denna härad beroende på var i landet ditt Attefallshus är beläget:

  • Göteborg: cirka 8 000 till 10 000 kr
  • Stockholm: cirka 10 000 till 12 000 kr
  • Mindre ort: cirka 5 500 till 7 000 kr i genomsnitt.

Värt att notera är också att de första 40 000 kronor som du tjänar i hyresinkomst är skattebefriade. Därefter ska du göra ett avdrag på 20 % av din bruttohyra. Som vi redan har nämnt behöver du inte heller tänka på att betala någon fastighetsskatt under de 15 första åren.

Ann-Mari Axelsson

Kommentarer inaktiverade.