Dags att se över dränering

Dags att se över dränering

Fuktproblem är vanligt och har man inte drabbats av en vattenskada eller liknande på insidan av byggnaden så tränger fukten troligen in utifrån. Då behöver man genomföra en dränering för att råda bot på problemet och det finns flera varningstecken som indikerar på att det börjar bli dags. Nedan kan du läsa mer om olika tecken, om dränering och varför det är viktigt att ta tag i problemet.

Så vet du att det är dags för dränering

Det finns flera saker som indikerar på att det finns fukt, vanligen i källarutrymmen. Ett första tecken kan vara dålig och unken lukt – den är svår att ta fel på. Andra vanliga och tydliga tecken är:

  • Missfärgningar på golv/och eller väggar
  • Fuktrosor
  • Färg som flagnar från väggarna
  • Kondens på fönster

Risker med fukt

Fukt kan leda till stora problem, både för byggnad och människor som vistas i den. Personer som till exempel bor eller av annan anledning vistas i utrymmen där det finns märkbara fuktskador riskerar att drabbas av allergi. Man kan också uppleva trötthet, huvudvärk och andra saker som tyder på försämrad hälsa.

Att en byggnad påverkas negativt av fukt är inte speciellt konstigt. Materialet skadas av fukten och i det långa loppet är det inte ovanligt med mögel, påväxt och andra rötproblem om man inte gör något åt saken. Det är här en dränering kommer in i bilden – man behöver se till att den fukt som tränger in utifrån blockeras på nytt och för det krävs ett ganska omfattande jobb.

Så går dränering till

En dränering börjar generellt med att man gräver upp marken runt hus, – och källarväggarna för att avlägsna ett eventuellt befintligt dräneringssystem. Därefter lägger man i ett nytt och fräscht och täcker igen med ett lämpligt markmaterial. Har det gått så långt att man drabbats av fuktproblem inomhus behöver givetvis även detta åtgärdas – utrymmet behöver torkas och detta kan ta väldigt lång tid.

Har man börjat märka av ett eller flera av ovan nämnda tecken på fukt bör man inte vänta med att genomföra en dränering. Ju fortare det blir gjort, desto mindre skada. Kontakta ett företag som erbjuder dränering – dom som är experter inom området kan snabbt avgöra vilka åtgärder som är nödvändiga, alltifrån dränering till isolering, för att man ska bli av med problemen under en lång tid framöver.

webmaster

Kommentarer inaktiverade.