Tänk på bildkvaliteten när du väljer övervakningskamera

Tänk på bildkvaliteten när du väljer övervakningskamera

Sedan 2013 när den nya kameraövervakningslagen började gälla har allt fler verksamheter skaffat en övervakningskamera till firman. Samtidigt har tekniken förbättrats snabbt, vilket både gör det enklare och billigare att övervaka vad som händer samt att förebygga inbrott.

Säkerligen har du någon gång sett bilder från en övervakningskamera som är av så dålig kvalitet att det är svårt att urskilja vad som händer. De senaste åren har kvaliteten på marknaden i allmänhet förbättrats markant, men det finns fortfarande fallgropar som bör undvikas.

Till exempel:

  • Hur väl kameran fungerar när det är mörkt.
  • Hur brett synfält den har.
  • Upplösningen.

Alla de här tre punkterna är avgörande för hur lätt det blir för er att övervaka vad som händer. Läs mer nedan.

Mörkerseende i en övervakningskamera

Det företag som skaffar en övervakningskamera som skydd mot inbrott bör titta på hur väl den fungerar i mörker. Risken är betydligt större att ett inbrott sker just när det är mörkt ute, så kamerans mörkerseende är alltså avgörande.

Visst låter det kanske självklart, men hur god förmågan att filma i mörker är varierar ganska kraftigt mellan olika modeller. Det första som brukar ske är att bilden blir svartvit – men på senare år har det kommit allt fler modeller som kan leverera färg även i sämre ljusförhållanden. Sammanfattningsvis är mörkerseendet något som bör tas i åtanke.

Upplösningen

Upplösningen är en viktig faktor i hur bra bildkvaliteten blir i din övervakningskamera. Särskilt viktigt är om du övervakar ett stort område och behöver kunna zooma in och fortfarande kunna se detaljer. Här spelar upplösningen en viktig roll. Precis som med mörkerseendet har det här förbättrats avsevärt under senare år. Numera är 1080p, som brukar anses vara ganska högupplöst, bland de lägre upplösningarna på marknaden – åtminstone hos de populära modellerna.

Det är numera också vanligt att se följande upplösningar, som dessutom brukar vara inom räckhåll för de allra flesta – trots en liten budget:

  • 4 MP (1440p)
  • 5MP (1920p)
  • 4K (8MP)

Synfält

Förvisso är synfältet inte direkt förenat med bildkvalitet, men det har en indirekt stor verkan. Ett brett synfält i en övervakningskamera är ofta eftersträvansvärt eftersom man enkelt kan övervaka ett större område. Samtidigt manipuleras bilden kraftigt med ett brett synfält. En idé är att titta efter kameror som kompenserar för detta i mjukvaran.

webmaster

Kommentarer inaktiverade.