Stambyte och andra alternativ – i villa

Stambyte och andra alternativ – i villa

Att bo i villa är härligt men det innebär också mycket jobb och många kostnader, åtminstone på lång sikt. Precis som alla byggnader slits även villor och vissa saker, så som tak, behöver till slut bytas ut. Även stambyte kan vara aktuellt i en villa – läs mer om det här, samt om andra möjliga alternativ när rör och ledningar har gjort sitt.

Stambyte i villa

För den som bor i hyres, – eller bostadsrätt är ett stambyte mest besvärligt. För den som bor i villa är det både besvärligt och ganska dyrt, eftersom ett stambyte innebär att alla rör och ledningar byts ut. Man brukar säga att stammar har en livslängd på ca 50 år, och därefter kan det vara bra att vidta åtgärder, för att inte riskera att drabbas av vattenskador.

När stammarna ska bytas behöver man vanligen bryta upp både väggar och golv för att komma åt allt som ska bytas. Badrum måste rivas ut helt och hållet, eftersom man bryter tätskikten. Kök kan klara sig lindrigare undan, men även här kommer det behövas återställande åtgärder efter bytet. Man bör räkna på en kostnad på mellan 300 000 – 600 000, beroende på husets storlek, samt vilka val man gör i samband med återställandet.

Andra möjliga alternativ

Det ter sig naturligt att gruva sig inför ett stambyte eftersom innebär både kaos och höga kostnader. I vissa fall kan det dock finnas både enklare och billigare alternativ och detta kallas för relining. Det är en relativt ny metod, som innebär att man renoverar stammarna istället för att byta ut dom.

På så vis behöver man inte bryta upp vare sig väggar, golv eller hela rum – det går snabbare och är billigare. Själva metoden är dels billigare än ett stambyte och dessutom krävs inte dom dyra åtgärderna, till exempel nytt badrum, efteråt.

För att veta om relining kan vara ett alternativ till stambyte behöver rör och ledningar vara i tillräckligt gott skick. Är dom i allt för dåligt skick kommer dom ändå behöva bytas ut och även om man väljer relining gäller samma sak – förr eller senare kommer det vara oundvikligt att byta stammarna. Däremot kan man förlänga livslängden på dom, och på så vis också kunna avvakta med det stora jobbet ett par år.

Det finns olika metoder för relining:

  • Strumpmetoden
  • Sprutmetoder
  • Kombination av båda
webmaster

Kommentarer inaktiverade.