Två sätt att få billig el till lägenhet

Två sätt att få billig el till lägenhet

Den som bor i lägenhet betalar i regel bara för hushållselen – det vill säga den el som används för att driva elektroniska produkter så som tv, dator, kyl, frys, spis, diskmaskin och tvättmaskin. Förbrukningen är därmed inte så hög men när elpriserna rusar kan elräkningen kännas som en riktig bov för ekonomin ändå. Det finns saker att göra som kan ge billig el till lägenhet – till exempel att byta avtal samt se över förbrukningen.

Billig el till lägenhet genom att byta avtal

En lägenhet förbrukar mellan ca 2000 – 5000 kWh i månaden, vilket är betydligt mindre än till exempel en villa. Trots det kan elräkningen kännas dyr eftersom elpriserna gått upp så mycket under både 2021 och 2022. För att få billig el till lägenhet kan ett alternativ vara att byta elavtal – om det är möjligt i den aktuella föreningen.

Ett tips är att se över det nuvarande avtalet för att ha något att utgå ifrån i jakten på ett eventuellt nytt. Fundera sedan över vilken avtalsform som passar bäst:

  • Rörligt elavtal
  • Elavtal med fast pris

I en lägenhet, där förbrukningen är förhållandevis låg, kan det löna sig med ett rörligt. Däremot är det svårt att förutse hur hög räkningen kommer att bli månad för månad så för den som gillar stabilitet och inte vill att elräkningen ska variera under året kan ett fast avtal vara ett bättre alternativ. För så billig el till lägenhet som möjligt, där det bara är hushållselen som betalas av innehavaren, brukar priset dock kunna bli något lägre med det förstnämnda.

Se över förbrukningen

En annan väg för att få billig el till lägenhet är att se över förbrukningen. Små saker kan dock göra skillnad och därmed kommer elräkningen också att bli lite lägre. För den med egen tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin är ett tips att alltid se till att köra fulla maskiner och i en lägre temperatur.

Undvik att använda torktumlaren och låt tvätten hängtorka i stället. Släck lampor och stäng av elektronisk utrustning när den inte används och byt alla gamla lampor till lågenergi- eller LED. Stäng av eventuell handdukstork i badrummet – handdukarna kommer att torka ändå. Genom att bli mer medveten kring vad som drar mest el och försöka dra ner på användningen finns pengar att spara, vilket kanske är det mest effektiva sättet för billig el till lägenhet.

Ann-Mari Axelsson

Kommentarer inaktiverade.